Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.    ...

Szarlotka z jagodami

SZARLOTKA Z JAGODAMI W KSZTAŁCIE SERCA



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (zimna)
  • 5 żółtka
  • śmietana 18%
  • szklanka cukru
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • 300 gram mrożonych jagód




Wykonanie:
Mąkę, żółtka, masło, proszek do pieczenia i dwie łyżki śmietany zagniatamy jak najszybciej. Jeśli ciasto nie będzie chciało nam się zagnieść dodajemy jeszcze trochę śmietany.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażalki (będzie z niego kruszonka na wierzch ciasta), drugą wykładamy blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Jabłka ścieramy na grubej tarce (ja użyłam jabłek wcześniej już przesmażonych, do nich należy dodać bułkę tartą, ponieważ mają w sobie dużo wody), odciskamy z wody i dodajemy do nich jagody i cynamon do smaku. Wykładamy na spód ciasta.
Kiedy nasze ciasto z zamrażalki nam już stwardnieje ścieramy je na grubych oczkach na tarce nad ciastem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 45-50 minut (aż wierzch ciasta nam się ładnie zarumieni).
Przed podaniem możemy posypać ciasto cukrem pudrem.



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pierniczki na choinkę

Maxi King