Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

TORT TIRAMISU


TORT TIRAMISU


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki ojeju
  • 7 jajek
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 3 serki mascarpone
  • rum
  • słodycze
  • tabliczka czekolady
  • odrobina mleka
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°. pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na cztery równe części.

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy kolejno serki mascarpone po łyżce. Słodzimy cukrem pudrem do smaku.
Poncz:
Parzymy mocną kawę (około 100 ml) i odstawiamy do przestygnięcia.  Następnie dodajemy do niej kilka kieliszków (wedle uznania) rumu.

Wykonanie:
Cały tort układamy na przemian biszkopt polany ponczem i krem. Całość smarujemy równą warstwą kremu. Górę naszego torty polewamy, wcześniej roztopioną z mlekiem na parze, przestudzoną czekoladą. Wierzch dekorujemy wedle uznania słodyczami. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Napoleonka

Ciasto na Walentynki