Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

Pączki

PĄCZKI

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży 
  • 1 kieliszek spirytusu
  • marmolada
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia
 Przygotowanie:
Z drożdży, mleka i pół łyżeczki cukru sporządzić rozczyn (do ciepłego ale nie gorącego mleka dodajemy cukier i pokruszone drożdże). Rozpuszczamy masło. Jaja roztrzepujemy razem z cukrem. Mąkę mieszamy z roztrzepanymi wcześniej jajami i dodajemy podrośnięty rozczyn, stopniowo dodajemy wystudzone masło i kieliszek spirytusu. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy już podrośnie robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka marmoladę. Odkładamy nasze pączki do podrośnięcia. Gdy nam już ładnie wyrosną smażymy je w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Napoleonka

Ciasto na Walentynki