Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

Marlenka

MARLENKA
Składniki na ciasto:
  • 600 gram mąki
  • 2 jajka
  • 120 gram masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 150 gram cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na średnim ogniu. Dodajemy do niego cukier i miód (masa będzie miała kolor jasnożółty). Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do masła. Mieszamy aż do uzyskanie ciemno-pomarańczowego koloru. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Dodajemy po jednym jajku mieszając naszą masę trzepaczką. Gdy wmieszamy jajka w naszą masę stopniowo dodajemy mąkę. Gdy już nie będziemy mogli mieszać ciasta trzepaczką przekładamy je na stolnicę i dalej szybko zagniatamy z pozostałą mąką. Teraz najlepiej wszystko wykonywać szybko, ponieważ najlepiej pracuje się na ciepłym cieście. Dzielimy ciasto na sześć równych części. Najlepiej przykryć je garnkiem lub miską żeby ciasto nam nie obsychało. Po kolei rozwałkowujemy je bardzo cieniutko i pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 180⁰. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto będzie miękkie, a później stwardnieje, dlatego należy przełożyć je razem z papierem w jakieś inne miejsce (ja kładłam na tacę). Skrawki które nam zostały z ciasta też tak samo pieczemy, będą nam potrzebne do dekorowania ciasta.
Składniki na masę:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (gotujemy z dwoma łyżkami cukru)
  • 500 ml mleka
  • 1 maka krówkowa w temperaturze pokojowej (ja tym razem użyłam kakaowej)
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Budyń gotujemy w 500 ml mleka i tylko z dwiema łyżkami cukru. Gdy będziemy go studzić można przykryć wierzch budyniu folią spożywczą tak żeby dotykała ona wierzchu budyniu, wtedy nie utworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę ciasta posypujemy skruszonymi skrawkami ciasta które wcześniej upiekliśmy. Ciasto należy chłodzić minimum kilka godzin, aż do zmiękczenia blatów.

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Bananowiec

Napoleonka