Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

Ciasto francuskie z wiśniami

CIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 4 białka
  • kisiel wiśniowy
  • dżem lub wiśnie z kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki)
  • szklanka drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin.
Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części.
Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki.
Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek.

Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :)

SMACZNEGO :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Bananowiec

Napoleonka