Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

Lukier

LUKIER

Składniki:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po trochu cukru pudru. W lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Nasza masa powinna być bardzo gęsta więc jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Ważne jest to żeby lukier nie był zbyt rzadki ponieważ nie będzie dało się z niego zrobić żadnych wzorków. W tracie robienia można zrobić próbę i patyczkiem np. do szaszłyków spróbować narysować wzorek (lukier nie powinien się rozlewać). Pamiętajmy, że łatwiej zrobić gęstszy lukier niż później go rozrzedzać. Więc cukier puder dodawajmy uważnie.
Lukier możemy zabarwić przelewając go do różnych miseczek i dodając do niego barwniki spożywcze.
Lukier zastyga dosyć szybko. Im grubsze robimy z niego wzorki tym dłużej będzie nam on wysychał.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Bananowiec

Napoleonka