Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

Pierniczki na choinkę




PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Składniki:


  • ¹₄ szklanki miodu
  • 80 gram masła
  • ¹₂ szklanki brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko (lub 2 małe)
  • 2 i ¹₄ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao (dodajemy jeżeli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor pierniczków)
Wykonanie:
Miód, masło i cukier rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki miksując lub wygniatając ciasto. Jeżeli ciasto okaże się być zbyt sypkie dodajemy trochę płynnego miodu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przed wałkowaniem dobrze jest wcześniej schłodzić.
Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm pamiętając o podsypywaniu mąki na dole jak i na górze ciasta żeby się nie przyklejało. Wykrawamy pierniczki o różnych kształtach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, że dziurki w piernikach należy wyciąć przed ich upieczeniem. Do tego świetnie nadaje się słomka do napojów.
Pierniczki pieczemy nie dłużej niż 8 minut w temperaturze 180°C. Jeśli pieczemy je zbyt długo staną się gorzkie.
Po upieczeniu nasze pierniczki będą twarde, dlatego należy przechowywać je w ciepłym miejscu aż będą miękkie.
Pierniczki ozdabiamy lukrem (przepis na lukier znajdziecie na moim blogu).







SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Napoleonka

Ciasto na Walentynki