Maxi King

Obraz
MAXI KING Składniki:           szklanka mąki           szklanka cukru           6 jaj           ł yżka oleju            łyżeczka proszku do pieczenia           masa krówkowa           ½ litra śmietany 36%           3 łyżeczki żelatyny           200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych           2 mleczne czekolady Wykonanie:                 Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.                 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.                 Czekolady mleczne rozpuszczamy na p

Bananowiec

BANANOWIEC Z MASĄ JOGURTOWĄ
Składniki:
     Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
    Masa jogurtowa:
  • 2 duże jogurty naturalne
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek żelatyny
  • 6 bananów
  • 200 ml śmietany 36%
    Polewa:
  • mleczna/gorzka czekolada
  • 100 ml śmietany 36%
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.  W drugiej misce ubić żółtka z cukrami i stopniowo dodawać do piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dodawać stopniowo do masy najlepiej mieszając wszystko delikatnie szpatułką. Wylewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy około 20 minut. Gdy ciasto jest już ostudzone kroimy go na dwie równe części. 

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Ubijamy 200 ml śmietany 36% na sztywno. Jogurty naturalne mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą już śmietanę. Stopniowo dodajemy żelatynę cały czas energicznie mieszając.
Połowę biszkoptu wkładamy do brytfanki i wykładamy na niego 1/3 masy jogurtowej. Następnie banany kroimy na pół, skraplamy je cytryną żeby nie czerniały i wykładamy cały spód ciasta (ja zużyłam do tego 4 bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto.
Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :)

SMACZNEGO :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z jagodami

Napoleonka